Suomenlahti kärsii korkeista ravinnepitoisuuksista ja happikadosta
Valuma-alueelta tuleva kuormitus, varsinaiselta Itämereltä virtaava syvävesi ja pohjien vaihteleva happitilanne säätelevät Suomenlahden ravinnepitoisuuksia.
Itäisen Suomenlahden tilaan vaikuttavat voimakkaasti Pietarin ja sen lähialueen ravinnekuormitus. Lisäksi Neva-joki tuo mereen paljon erityisesti typpeä. Itäisen Suomenlahden fosforikuormitus on laskenut voimakkaasti 2000-luvun puolivälin jälkeen. Siihen ovat vaikuttaneet Pietarin tehostunut yhdyskuntajätevesien puhdistus ja Laukaanjoen fosforikuormituksen aleneminen vuodesta 2012 lähtien.
Suomenlahden ravinnepitoisuuksia nostaa moni eri tekijä
Suomenlahden rikkonaisen rannikon ravinnemääriin vaikuttavat ulappavesien tila sekä valuma-alueelta tuleva kuormitus. Erityisesti pääkaupunkiseudun itäpuolisilla vesialueilla joet sekä taajamien ja teollisuuden kuormitus rehevöittävät rannikonläheisiä alueita, joiden vedenvaihto on huono.
Suomenlahden pohjien huono happitilanne heikentää rannikkovesien tilaa monin paikoin myös alueilla, joille ei tule paikallista ravinnekuormitusta. Happikadosta kärsivillä rannikon syvänteillä pohjasta vapautuva fosfori nostaa merkittävästi syvänteiden ravinnetasoa.
Suomenlahden ulapan pohjanläheisen happipitoisuuden heilahtelu säätelee fosforin sisäistä kuormitusta ja pitoisuutta vedessä. Fosforipitoisuuden nousu 1970–80-luvuilla johtui sekä ulkoisen kuormituksen kasvusta että sisäisestä kuormituksesta. Sen sijaan 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa nousu johtui lähinnä sisäisestä kuormituksesta.
Fosforipitoisuudet ovat pienentyneet Suomenlahdella 2000-luvulla
Rannikkoalueilla fosforin taso nousi selvästi 1990-luvulla. Rannikkovesissäkin vuosien väliset suuret fosforin pitoisuuserot selittyvät pitkälti sisäisen kuormituksen vaihtelulla. Pitoisuuksien kasvu taittui 2000-luvulla ja kääntyi laskuun erityisesti Suomen itäisimmällä rannikkovesialueella.
Fosforipitoisuuden lasku johtui erityisesti sisäisen kuormituksen alenemisesta. 2010-luvulla myös Venäjältä tuleva fosforikuormitus väheni.
Typpipitoisuudet ovat heilahdelleet vuosikymmeninä mutta nyt tasaantuneet
Suomenlahden ulapalla 1970-luvulla alkanut typen pitoisuustason kasvu taittui 1980-luvun puolivälissä. Muutos liittyi samanaikaiseen ilman typpilaskeuman ja valuma-alueelta tulevan typpikuorman vähentymiseen.
Pitoisuudet kääntyivät uuteen nousuun 2000-luvun puolivälin vaiheilla. Suomenlahden typpikuormituksessa ei ole kuitenkaan havaittu systemaattista nousua 2000-luvulla.
Keskisen Suomenlahden ulkosaaristossa typen pitoisuustaso on 2000-luvulla ollut samaa luokkaa kuin Suomenlahden avomerialueilla keskimäärin. Typen tasossa ei ole tapahtunut suuria muutoksia 1990-luvun alun jälkeen. Aluevesiemme itäisimmässä osassa typpipitoisuus on selvästi keski- ja länsiosaa korkeampi jokivesien vaikutuksesta.