Pinnanalaisia aarteita ja itsestään pyydystäviä haamuverkkoja

Löytyykö Itämeren pohjasta aarteita? Voiko näin kylmissä vesissäkin olla riuttoja? Mitä ovat haamuverkot? Merentutkijat vastaavat näihin ja moniin muihin kysymyksiin artikkeleissa, jotka tarjoavat kiehtovia yksityiskohtia Itämeren luonnosta ja pinnanalaisesta elämästä.

Sukeltaja pinnalla
Näkökulma

Onko tässä Suomen kiinnostavin työ? Podcast vie meribiologien matkassa Itämeren luontoaarteiden ääreen

Metsähallituksen uusi podcast-sarja johdattaa kuulijan pintaa syvemmälle tutustumaan Itämeren ainutlaatuiseen luontoon ja sen suojelutyöhön.

Näkökulma

Suomen rannikon arvokkaimmat vedenalaiset meriluontoalueet tutuiksi

Olemme monella tavalla riippuvaisia meriekosysteemin tilasta ja toimivuudesta. Merialueiden monimuotoisuutta voi ylläpitää ja suojella vain jos meri ja sen metkut tunnetaan.

Zostera_marina_Diver_ArchipelagoSea_Hummelskär_07092016_Metsähallitus_Heidi_Arponen_DSC_0501 1
Näkökulma

Meriluonnon monimuotoisuuden arviointi muodostuu monesta osasta

Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen muodostaa jopa ilmastonmuutosta vakavamman ympäristöuhan.

Näkökulma

Avainlajit ja avainluontotyypit pyörittävät Itämerta

Avainlajeilla ja -luontotyypeillä tarkoitetaan sellaisia lajeja ja lajiyhteisöjä, jotka vaikuttavat laajasti oman elinympäristönsä toimintaan ja alueen tuottamiin ekosysteemipalveluihin.

Näkökulma

Itämeren ravintoverkoissa siirtyy energiaa planktoneista aina huippupetoihin

Ravintoverkoilla kuvataan sitä, miten energia kulkee ekosysteemissä ravintoverkon tasolta toiselle. Toisin sanoen kuka syö kenet tai mitä ja kuinka paljon.

VELMU_ISL340_MH.jpg
Näkökulma

Itämeri – takana loistava tulevaisuus?

Itämeren tilan parantamiseksi ei ole olemassa yksiselitteistä ratkaisua. Ongelman selättämiseen vaikuttavat niin ympäristölliset, taloudelliset kuin poliittiset näkökohdat. Niinpä Itämeren tulevaisuutta on vaikea ennustaa tarkeasti, vaikka suunta näyttäisi olevan parempaan päin. Panemmekin toivomme kasvaneeseen ympäristötietoisuuteen ja arvomaailman muutokseen.

Näkökulma

Haamuverkoista on haittaa ympäristölle

Haamuverkot ovat mereen kadonneita tai heitettyjä verkkoja ja trooleja. Toisinaan ne jäävät kiinni vedenalaisiin esteisiin, joskus ne repeävät ja katoavat kokonaan. Ne aiheuttavat haittoja luonnolle, kansantaloudelle ja kulttuuriperinnölle.

Sukeltaja valaisee kaleerin hylkyä.
Näkökulma

Itämeri – vedenalaisen kulttuuriperinnön aarreaitta

Pimeä, kylmä ja synkkä Itämeri – voiko se olla aarreaitta yhtään millekään? Kyllä voi. Maailmanlaajuisesti Itämerta voidaan pitää vedenalaisen kulttuuriperinnön aarreaittana ja vedenalaisena museona.

Näkökulma

Luontotyyppien suojelu heijastuu yksittäisten lajien ja koko ekosysteemin säilymiseen

Pinnan alta löytyy monenlaisia maisemia, joilla kaikilla on omat erityispiirteensä ja toimintonsa. Maisemien luokittelu auttaa arvioimaan ja ennakoimaan ympäristön tilaa ja siihen vaikuttavia ympäristötekijöitä. Meressä tämä on vielä uutta, mutta viime vuosina on otettu isoja askelia koko Itämeren kattavien luokittelu- ja arviointijärjestelmien kehittämisessä. On tärkeää muistaa, että elinympäristöjä suojelemalla turvataan myös monien lajien säilyminen.

Hylyn kylkeä ja simpukoita
Näkökulma

Hylyt keinotekoisina riuttoina

Riutoista tulee usein ensimmäisenä mieleen trooppiset värikylläiset koralliriutat. Mutta onko Itämeressäkin riuttoja? Entä mitä ovat keinotekoiset riutat?

VELMU_LSI387_MH
Näkökulma

Velmu-ohjelma valottaa merten aarteita

Monelle suomalaiselle eri lajien kohtaaminen konkretisoituu esimerkiksi metsäretkellä. On puita, lintuja, pensaita ja muita kasveja. Nämä on helppo havaita, sillä olemme samassa elementissä lajien kanssa, maan kamaralla.