Suolapulssi on odotettu ilmiö
Itämeren vesi on murtovettä, joka on sekoittunut suolaisesta Pohjanmeren vedestä ja Itämeren valuma-alueelta tulevasta makeasta vedestä. Suolainen vesi pääsee kulkemaan Itämereen kuitenkin vain yhtä ainoaa reittiä, Tanskan salmien kautta.
Suolainen vesi ei kuitenkaan pääse virtaamaan jatkuvasti suurella volyymilla salmien läpi maantieteellisten ja säähän liittyvien olosuhteiden takia. Sen sijaan se tulee suolapulsseina, jotka saapuvat Itämereen tuoden suolaista ja samalla hapekasta vettä.
Halokliini estää veden sekoittumisen
Itämeren vesi ei ole kauttaaltaan yhtä suolaista. Vesi on sitä tiheämpää ja raskaampaa, mitä suolaisempaa se on. Tällöin suolainen vesi vajoaa pohjalle ja makeampi ja kevyempi vesi jää lähemmäs pintaa. Näin syntyy suolaisen veden harppauskerros eli halokliini, jossa veden suolaisuus vaihtelee syvyyden mukaan.
Varsinaisella Itämerellä on pysyvä halokliini 40–80 metrin syvyydessä. Vesi halokliinin alapuolella on raskaampaa kuin sen yläpuolella.
Kuutiometri pintakerroksen vettä painaa alle 1 005 kg, kun taas kuutiometri syvää vettä painaa noin 1 010 kg. Vaikka ero tuntuu pieneltä, on se vesimassojen sekoittumisen kannalta suuri.
Pintaveden jäähtyminen syksyllä kasvattaa pintaveden tiheyttä, mutta ei niin paljon, että halokliini häviäisi. Suolainen ja painavampi syvävesi ja vähäsuolaisempi pintavesi eivät pääse edes tällöin sekoittumaan keskenään.
Edes voimakkaat syysmyrskyt eivät kykene rikkomaan halokliinia. Gotlannin syvänteen vesi ei tämän vuoksi koskaan saa happitäydennystä pintavedestä.
Eloperäisen aineen hajotus kuluttaa viimeisetkin hapen rippeet merenpohjalla
Syvänteisiin vajoavan kuolleen eloperäisen eli orgaanisen aineksen hajoaminen kuluttaa happea. Kun pysyvän halokliinin alapuoliset vedet eivät saa uutta happea pinnalta, kuluu happi vääjäämättä loppuun.
Tällaista tilannetta kutsutaan seisovan veden vaiheeksi eli stagnaatioksi. Kun syvänveden happi on kulutettu, orgaanisen aineen hajotus jatkuu ilman happea eli anaerobisesti. Hapettoman hajotuksen aikana pohjalle muodostuu myrkyllistä rikkivetyä.
Hapen loppuminen ja rikkivedyn muodostuminen hävittävät pohjilta kaikki korkeammat eliöt. Tällöin pohjaeläimet kuolevat ja kalat kaikkoavat.
Hapen loppuminen kiihdyttää myös ravinteiden, ennen kaikkea fosforin, vapautumista pohja-aineksesta veteen, jolloin pohjanläheisen veden ravinnepitoisuus kasvaa. Tätä veden sisäisten prosessien aiheuttamaa, aikojen saatossa pohja-ainekseen varastoituneiden ravinteiden vapautumista kutsutaan sisäiseksi kuormitukseksi.
Happipitoisuus vaihtelee merialueittain
Pohjanlahdella vesipatsaan happipitoisuus on tasaisen hyvä ympäri vuoden. Hapen määrä laskee vain vähän pohjaa kohti. Halokliinin puuttuessa koko vesimassa sekoittuu vuosittain ja happea ”pumppautuu” pinnasta pohjaan.
Suomenlahdella taas pohjien happikatoa esiintyy ajoittain avomerellä ja saaristossa, kun bakteerien hajotustoiminta kuluttaa pohjilta kaiken hapen eikä uutta happea pääse sekoittumaan pinnasta.
Avomerellä veden sekoittumisen estää syvänveden halokliini. Saaristossa kesäaikaisen hapettomuuden aiheuttaa lämpötilakerrostuneisuus. Toisin kuin halokliini, termokliini eli veden lämpötilan harppauskerros katoaa aina syksyllä veden jäähtyessä, jolloin vesimassa sekoittuu pohjaan asti ja tuo happea.
Suolapulssi syntyy vain otollisissa olosuhteissa
Itämeren ja valtameren välillä olevalla pitkällä, kapealla ja matalalla kynnysalueella Itämereltä virtaa vettä ulospäin. Ulos virtaava vesi sekoittuu Skagerrakissa ja Pohjanmerellä valtameren vesiin pintakerroksessa. Osa sekoittuneesta vedestä virtaa takaisin Itämereen.
Suolaisemman valtameren syvänveden on kuitenkin vaikea nousta kynnysalueen yli Itämereen asti. Vain hyvin otollisissa sääoloissa syntyy tilanne, jossa suuri määrä selvästi suolaisempaa vettä pääsee kerralla tunkeutumaan kynnysten yli ja valumaan eteläisen Itämeren altaiden pohjalle.
Tällaista tapahtumaa kutsutaan suolapulssiksi sen suhteellisen lyhyen, muutaman viikon keston vuoksi. Vain suuri suolapulssi voi rikkoa stagnaation ja korvata hapettoman seisovan syvänveden hapekkaalla suolaisella vedellä.
Tällöin puhutaan erittäin suuresta määrästä vettä, 200–300 kuutiokilometristä suolaista ja hapekasta Pohjanmeren pintavettä, joka työntyy Itämereen lyhyessä ajassa.
Suolapulssi vaikuttaa positiivisesti moneen eliöön
Kun Itämereen tunkeutuu suuri suolavesipulssi, se nostaa melkein koko merialueen suolaisuutta. Monien kasvi- ja eläinlajien levinneisyys muuttuu niiden suolaisuusvaatimusten mukaisesti. Monet planktiset merilajit levittäytyvät pohjoiseen ja itään.
Syvien pohjien happitilanteen parantuessa pohjaeliöstö voi valloittaa aiemmin makroskooppista elämää vailla olleet pohjat. Myös turska voi silloin kutea pohjoisempana, jopa Gotlannin syvänteellä, joka on happitilanteen niin salliessa sen tärkeä kutualue.
Suolapulssilla voi olla myös ikäviä vaikutuksia rehevöitymiseen
Suurilla suolavesipulsseilla on myös haitallisia vaikutuksia. Rehevöityminen voimistuu, kun runsaasti ravinteita sisältävää syvää vettä sekoittuu valoisaan pintakerrokseen.
Liikkeelle lähtenyt suolainen vähähappinen syvävesi työntyy eteenpäin ja voi asettua Suomenlahden syvänteisiin, aina sen itäisiin osiin asti. Tällöin vähähappinen vesi vahvistaa syvänteissä olevaa halokliinia.
Halokliini muodostaa ikään kuin lattian, joka estää tuulta sekoittamasta hapekasta pintavettä alusveteen. Voimakas halokliini voi johtaa siis pohjien hapettomuuteen ja sisäiseen kuormitukseen ravinteiden vapautuessa pohjasedimentistä.
2000-luvulla suolapulsseja on ollut toistaiseksi vain muutamia
Itämeren altaista koostuvan rakenteen takia syvien pohjien hapettomuus on luonnollinen ilmiö. Olosuhteet suurelle suolapulssille ovat otollisimmat talvimyrskyjen aikana. Itämereen työntyi vuonna 1951 erittäin voimakas suuri suolapulssi. Myös vuosien 1975-76 ja 1993 pulssit olivat suuria.
Aina 1980-luvulle asti Itämereen saapui säännöllisesti muutamia keskivoimakkaita sisäänvirtauksia, joiden jälkeen seurasi seisovan veden vaihe. Stagnaation rikkoi Itämereen vuonna 1993 työntynyt erittäin suuri suolapulssi. Uusin suuri suolapulssi saatiin kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 2003.
Sen jälkeen stagnaatio on jatkunut ja happitilanne huonontunut varsinaisella Itämerellä, samoin myös Suomenlahdella, kunnes vuonna 2014 tuli kaikkien aikojen kolmanneksi suurin pulssi, jota seurasivat keskisuuret pulssit 2015 ja 2016.
Varsinaisen Itämeren syvänteiden tila oli kuitenkin päässyt jo niin huonoksi, ettei tämäkään pulssi parantanut tilannetta kuin hieman ja vain lyhyeksi ajaksi. Stagnaation aikana syntyneen ja koko ajan kasvaneen rikkivetymäärän neutraloimiseen tarvitaan paljon happea. Vasta sen jälkeen tilanne voi parantua.