Kiireetöntä ajanviettoa luonnon keskellä

Mökkeily kuuluu perinteisesti suomalaisten lomailuun. Mökille mennään viikonlopuksi tai kesäksi, viettämään aikaa perheen ja ystävien kanssa tai rauhoittumaan yksinään. Mökki toimii tukikohtana kalastus-, marjastus- ja sienestysreissuilla, tarjoaa yösijan vaelluksella ja turvapaikan huonolla säällä. Mökki sijaitsee luonnossa, usein jonkin vesistön rannalla, ja saunominen sekä uiminen kuuluvat yleisesti osaksi mökkeilyä.


Mökkeillä voi ympäri vuoden - kesällä uidaan, hoidetaan puutarhaa, patikoidaan ja kerätään marjoja, syksyllä sienestetään ja ihaillaan ruskaa, talvella hiihdetään, lasketellaan ja poltetaan kynttilöitä ja keväällä ihmetellään luonnon heräämistä talviunilta, tarkkaillaan lintuja ja etsitään vuoden ensimmäisiä leskenlehtiä. 

 Kaksi ihmistä istuu laiturilla katsellen ulappaa
Mitäpä sitä turhia murehtia mökkilaiturilla, laineiden liplattaessa rantaan.

Mökkeily on paluuta juurille  

Suomalainen mökkeilykulttuuri sai alkunsa 60-luvulla kaupungistumisen seurauksena. Maalla kasvaneet ja töiden perässä kaupunkien lähiöihin muuttaneet ihmiset kaipasivat luonnon rauhaa ja yksityisyyttä vastapainoksi nopeasti kasvavien kaupunkien kiireelle.  

Alussa mökit olivat usein hyvin yksinkertaisia. Niissä harvoin oli vettä tai sähköjä, sillä mökit rakennettiin edullisille tonteille saaristoihin ja syrjäisten järvien rannoille. Mökeille vietiin vanhat huonekalut ja tavarat, joita ei enää haluttu kotiin. Tärkeintä oli luonnon rauha ja monille lapsuudesta tuttu maanläheinen elämäntapa.

Laskevan auringon valo kajastaa vanhan rakennuksen seinämällä
Aurinko painuu jo mailleen.

Moderni mökkeily on monipuolista 

Nykyään tapoja mökkeillä on yhtä monenlaisia kuin mökkeilijöitäkin. Toiset edelleen arvostavat askeettisuutta ja irtaantumista teknologiasta. Toisille mökki on toinen koti, jossa vietetään aikaa ympäri vuoden. Mökkien varustetasot vaihtelevatkin käyttäjiensä tarpeen mukaan luksusmökeistä kaikilla mukavuuksilla autiotupien käytännölliseen karuuteen. 

 Lasisen kuistin ulkopuolella näkyy mökkipiha ja järvenranta. Kuistilla on kukka-asetelmia ja vihtakimppu
Modernikin mökki on luonnon äärellä.

Mökillä rentoillaan ja puuhastellaan 

Suosituimmat mökkiaktiviteetit voi leikkisästi jakaa kahteen kategoriaan: rentoiluun ja puuhailuun. Rentoilua on riippumatossa loikoilu, lukeminen, luonnon ja sään tarkkailu, onkiminen, saunominen sekä ruuasta ja seurasta nauttiminen. Puuhailua on vaikkapa polttopuiden teko, terassin rakennus, kasvimaan kuopsuttaminen, ruuanlaitto ja veneen kunnostus. Usein mökillä nautitaan vuoroin laiskottelusta ja vuoroin nikkaroidaan ja puuhastellaan askareissa, joissa näkee työnsä edistymisen ja saa onnistumisen tunteen.  

Mökillä elämä on yksinkertaisempaa. Kukin saa nauttia mökkeilystä itselleen sopivimmalla tavalla, ilman tulostavoitteita, suorituspaineita ja tietojärjestelmäuudistuksia.  

 Joukko ihmisiä rentoutuu nuotion ympärillä
Yhdessä nuotion äärellä, kuten jo esi-isämme aikanaan.

Mökkeilyä Ahvenanmaalla voi harrastaa monenlaisissa kohteissa 

Oman mökin hankkiminen Ahvenanmaalta saattaa olla muualta kotoisin olevalle tavallista pidempi prosessi, mutta vuokramökkejä löytyy helposti sekä Ahvenanmaan pääsaarelta että Ahvenanmaan saaristosta. Tarjolla on mökkejä rauhallisessa ympäristössä erämaassa, vilkkaampaa menoa tarjoavissa mökkikylissä, tai jopa omalla saarella.

Mökin voi vuokrata halutessaan pariksi päiväksi, useiksi viikoiksi tai vaikkapa koko loman ajaksi. Useimmat mökit sijaitsevat rannalla, jossa on käytettävissä vene, laituri ja sauna. Saaristossa mökkeily tarjoaa tilaisuutta uida meressä, käydä veneretkillä historiallisessa saaristossa sekä nauttia maalauksellisen kauniista auringonlaskuista.  

Kesäisin mökit Ahvenanmaalla ovat erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Syksyllä, talvella ja keväällä taas Ahvenanmaan talviasuttavissa mökeissä viihtyvät urheilukalastajat ja retkeilijät.

Muista varata mökki hyvissä ajoin! Kesäkuukausina juhannuksesta elokuun puoliväliin useimmat mökit on vuokrattu jo kauan etukäteen.