
Sisäinen kuormitus säätelee meren rehevöitymistä
Ravinnekuormitus on viimeisten vuosikymmenten aikana vähentynyt, mutta Itämeri rehevöityy edelleen. Tämä johtuu kuormituksen lisäksi meren sisäisistä prosesseista, jotka vapauttavat meren pohja-ainekseen sitoutunutta fosforia takaisin veteen. Tätä kutsutaan sisäiseksi fosforikuormitukseksi. Meren sisäiset prosessit saattavat säädellä merialueen rehevöitymistä jopa ulkoista kuormitusta voimakkaammin.
Ravinnekuormitus Itämereen on jatkunut voimakkaana kymmeniä vuosia ja pohjasedimenttiin on varastoitunut paljon ravinteita. Sisäinen kuormitus tuo näitä jo aiemmin mereen päätyneitä, pohjasedimenttiin sitoutuneita ravinteita takaisin veteen. Sisäistä kuormitusta ei siten voi rinnastaa valuma-alueelta ja ilmasta tulevaan kuormitukseen. Ainoastaan ulkoinen ihmisperäinen kuormitus ja luonnonhuuhtouma tuovat mereen uusia ravinteita.
Meri rehevöittää itse itseään
Rehevöityneessä meressä kasviplanktonia ja rannikon rihmaleviä on massoittain. Kun kasviplanktonia on paljon, valtaosa siitä jää syömättä. Suuri määrä kuolleita leväsoluja vajoaa pohjaan, jossa pohjaeläimet ja hajottajamikrobit käyvät töihin. Hajottaessaan eloperäistä ainetta pohjan hajottajamikrobit hengittävät ja kuluttavat syväveden happivarantoja. Happi käy vähiin ja saattaa loppua kokonaan.
Itämerellä veden kerrostuneisuus rajoittaa sääolosuhteiden, kuten myrskyjen, aiheuttamaa veden sekoittumista. Silloin happea ei pääse kulkeutumaan pintakerroksista pohjille, jossa sitä tarvitaan eniten.
Kun happi loppuu pohjan läheltä, sedimentin kyky pidättää fosforia heikkenee. Tällöin fosforia vapautuu sedimentistä ja kerääntyy suuria määriä syväveteen. Näin käy varsinkin loppukesällä. Veden kerrostuneisuus kuitenkin estää fosforin siirtymisen pintakerrokseen.

Syksyllä ja talvella meren pinnan lämpötila laskee ja veden kerrostuneisuus heikkenee. Tällöin pohjanläheinen vesi sekoittuu pintaveteen. Tätä ilmiötä kutsutaan nimellä täyskierto. Samalla pohjalta vapautunut fosfori sekoittuu koko vesimassaan. Tästä johtuen keväällä kasvukauden alkaessa, vedessä on valmiiksi paljon ravinteita, mikä vaikuttaa seuraavan kevään ja kesän kasviplanktonin määrään. Näin merialue rehevöittää itse itseään.
Fosforin vapautuminen pohjasta veteen muuttaa ekosysteemin typpirajoitteiseksi. Tämä suosii ilmasta typpeä sitovia sinileviä ja voimistaa sinilevien esiintymistä sekä sinileväkukintoja.
Pohjan happitilanne vaikuttaa sedimentin kykyyn sitoa fosforia
Pohjasedimentin kyky sitoa fosforia vaihtelee. Tämä kyky riippuu pohjan happitilanteesta. Keskimäärin Itämeren pohjiin sitoutuu enemmän fosforia kuin sieltä vapautuu. Kuitenkin vähähappisina vuosina fosforin vapautuminen voi olla sitoutumista voimakkaampaa.
Pohjan happitilanteeseen vaikuttavat meren rehevyystaso ja meren sisäiset ominaisuudet, kuten vesimassan taipumus kerrostua.

Sisäisen kuormituksen aiheuttama rehevöityminen ei ole ihmisen kontrolloitavissa
Jos sisäinen kuormitus on runsasta, ei merialueen rehevyystila ole enää riippuvainen ulkoisesta ravinnekuormituksesta. Esimerkiksi Suomenlahden fosforin kokonaismäärä voi vaihdella vuosittain huomattavasti enemmän kuin mitä ulkoisen fosforikuormituksen vaihtelu antaisi olettaa.
Suomenlahdella fosforin määrän vaihtelu selittyy suurelta osin sää- ja ilmasto-olosuhteet, jotka säätelevät veden virtauksia ja hapen kulkeutumista pohjille. Eniten vaikuttavat tuulet ja ilmanpaine-erot. Näiden seurauksena Itämeren pääaltaan ja Suomenlahden sisäiset prosessit vaikuttavat Suomenlahden fosforimäärään selvästi enemmän kuin ulkoinen fosforikuormitus.
Pohjanlahdella merenpohjan happitilanne on hyvä eikä hapettomia pohjia toistaiseksi esiinny. Tämän vuoksi sisäinen kuormitus ei ole ongelma Pohjanlahdella.

-
Lue myös tämä
Hapettomat pohjat
-
Lue myös tämä
Merenpohjan tila