Merentutkimus tähtää ekosysteemin hyvinvointiin
Kukin tutkimustaho on perinteisesti tarkastellut Itämerta omasta lähtökohdastaan, olipa se kalakantojen hoito tai vaikkapa uhanalaisen meriluonnon turvaaminen. Tutkimuksen taustalla olevat tavoitteet ovat saattaneet olla osin ristiriitaisiakin: esimerkiksi pyrkimykset lisätä merenpohjan luonnonvarojen käyttöä ovat voinut heikentää meren suojelutavoitteiden saavuttamista.
Viime vuosina tutkijat ovat kuitenkin alkaneet puhaltaa yhä enemmän yhteen hiileen. On ymmärretty, että kaikki tutkimus tuottaa arvokasta tietoa Itämerestä, olipa tutkimuksen taustamotivaatio mikä hyvänsä.
Myös tutkimuksen perimmäisestä tavoitteesta on päästy yksimielisyyteen: tärkeintä on, että Itämeri säilyy elävänä ja toimivana ekosysteeminä. Hyvinvoivasta merestä hyötyvät kaikki, niin meriliikenne, matkailu ja muu elinkeinoelämä kuin Itämeren alueen asukkaatkin.
Itämeritutkimus on kansainvälistä
Suomalaisia merentutkijoita yhdistää nykyisin Finmari-yhteenliittymä, joka kattaa koko merentutkimuksen kentän. Finmari luo yhteyksiä eri organisaatioiden välille, mahdollistaa tutkimusvälineistön yhteiskäytön ja parantaa siten tutkimuksen laatua ja kustannustehokkuutta.
Finmari on osa merentutkimuksen eurooppalaista verkostoa. Suomalaisella tutkijayhteisöllä on toki paljon muitakin yhteyksiä Euroopan ja Itämeren alueelle, sillä merentutkimuksen aiheet ja kohteet noudattavat harvoin valtioiden rajoja. Itämeren rantavaltiot esimerkiksi koordinoivat meren tilan seurantaohjelmansa Itämeren suojelukomission (Helcom) kautta. Itse seuranta taas palvelee EU-direktiiveihin perustuvaa vesien- ja merenhoitoa.