Kastelholman linna rakennettiin alun perin pienelle luodolle

Kastelholman linnan historia on pitkä ja kirjava. Linnaa alettiin rakentaa 1300-luvun loppupuolella pienelle luodolle. Sen jälkeen maa on kuitenkin kohonnut ja vettä on nykyisin vain kahdella puolella linnaa.

Alun perin Kastelholman linna oli puolustuslinnake. Ajan myötä se sai kuitenkin enemmän hallinnollista merkitystä. Gustav Vasan aikana Kastelholman linnasta tuli kuninkaallinen metsästyslinna.

 Kastelholman linna kuvattu pohjoispuolelta talvimaisemassa.
Kastelholman linnan rakennettiin alun perin saarelle mutta vettä on nykyään vain kahdella puolella.

Kastelholman linna on kokenut niin tulipaloja kuin piirityksiäkin

Kastelholman linna on hyvin säilynyt linnanraunio, jonka seinät voisivat kertoa jännittäviä tarinoita. Linnassa on ollut niin piirityksiä kuin tulipaloja.

Vuonna 1507 pelätty kaapparikapteeni Sören Norby laivastoineen teki linnaan yllätyshyökkäyksen ja valtasi sen. Vuonna 1556 Gustav Vasa vietti aikaa linnassa perheineen. Vuonna 1571 Eerik XIV ja tämän vaimo Karin Månsdotter olivat linnassa vankina.

Tulipalon jälkeen vuonna 1619 viimeisin käskynhaltija, Stellan Otto Mörner, yritti rakennuttaa linnaa uudelleen, mutta linna menetti vähitellen kokonaan merkityksensä. Seuraava tulipalo vuonna 1745 tuhosi Kastelholman linnan lähes täysin.

Kastelholman linnaa on korjattu monta kertaa – nykyään se toimii museona

Kastelholman linna, joka on Ahvenanmaan ainoa keskiaikainen linnoitus, on 1800-luvun lopusta läpikäynyt useita laajoja korjaustöitä. Kastelholman linna toimii nykyään museona.

Tutustu tarkemmin Kastelholman linnaan

Kastelholman linnan sivut

Ahvenanmaan museon sivut