Bottenhavets fantastiska natur

Bottenhavets nationalpark sträcker sig som en lång remsa från Gustavs till Sastmola och täcker en betydande del av den yttre skärgården i Bottenhavet. Det 150 kilometer långa området rymmer ett varierat utbud av Finlands finaste havsnatur, både ovanför och under ytan.

På de karga och steniga ytterskären växer sega havtorns-, en- och rönnbuskar. Längre in mot land finns också större, skogklädda öar som varit bas för fiskare och sjöfarare i århundraden. I Bottenhavet hittar du stämningsfulla fyröar och gamla fiskebyar. Under vågorna gömmer sig vrak som överraskats av det oförutsägbara havet.

 Den rödgula båken syns på långt håll.
Än idag styrs sjöfararna rätt av obelysta linjemärken.

Artsammansättningen ändras från söder mot norr

Bottenhavets kustvatten är Finlands renaste vilket framgår av att så många sällsynta och hotade arter trivs i nationalparkens klara fjärdar och vikar. Under vattnet hittar man livsmiljöer som är livsviktiga för hela Östersjön, till exempel blåstångsskogar som myllrar av liv, kransalgsängar i grunda vikar och vattenrenande blåmusselbäddar.

Artsammansättningen övergår långsamt från marina arter till arter anpassade till den låga salthalten i norr. Flera saltvattensarter såsom blåmussla och blåstång lever här både på den yttersta gränsen av sin utbredning och tillsammans med sötvattensarter som de inte möter på annat håll. Ingen annanstans i Finland möts söder och norr som i Bottenhavet!

Det rena havsvattnet sköljer strandklipporna.
Bottenhavet är berömt för sitt rena vatten.

Bredviksfjärden och dynerna på Ytterö - ett eldorado för fågelskådare

Under fåglarnas vårflyttning går det livligt till i Bottenhavet. Sanddynerna på Ytterö (fi. Yyterin lietteet) i den stora Bredviksfjärden (fi. Preiviikinlahti) är ett av Finlands bästa ställen för att observera vadare. En del flyttfåglar stannar bara för en liten matpaus. Andra stannar kvar och häckar. I området finns också strandängar, lundar och våtmarker med intressanta och ovanliga växter.

Fågelskådarna rör sig bekvämt längs träspänger mellan fågeltornen. De imponerande dynerna är perfekta platser för picknick och solbad. För rullstolsburna finns lättillgängliga observationsplattformar vid Bredviksfjärden. Med lite tur får du kanske syn på gravanden, en i Finland sällsynt art som blivit en symbol för just Ytterö.

Ett litet tips till dig som planerar en fågelexkursion till Ytterö: Under lågtryck avbryter flyttfåglarna sin flyttning och stannar kvar på Ytterö för att hålla regn. Regniga dagar är alltså de bästa fågeldagarna! Det lönar sig också att kontrollera havsvattenståndet. Vid högvatten ligger de näringsrika slamstränderna under vattnet och då ser man nästan inga fåglar. 

Genom hela området går en guidad stig på spänger. Här finns också restauranger och ett semestercentrum med stugor att hyra. Kom ändå ihåg att vissa områden är avstängda för besökare under fåglarnas häckningstid.

Besök med bil, världsarvsbuss, cykel, kryssningsfartyg eller egen båt

Bottenhavets ytterskärgård, från Sastmola till Nystad, nås enbart med båt. Därför finns det ordnade transporter med förbindelse- eller taxibåt till många öar i nationalparken. Bredviksfjärden och fågeltornen vid Ytterö dyner kan nås med bil.

Mera om förbindelserna.