Upplev Finlands fantastiska kust och den underbara skärgården!

Den finländska kusten är mer än 1 100 kilometer lång och det finns mer än 81 000 öar i vår skärgård. Klimatet vid kusten, naturen och kulturen förändras längs vägen. Den labyrintiska skärgården döljer forntida hemligheter, naturens egna underverk och tusentals berättelser.

 Ett gammaldags träfartyg glider över vågorna.
Det traditionella träfartyget för sina passagerare tillbaka till gångna tiders havsstämningar.

Vid kusten kan man känna en djup kontakt med havet och naturen

Många skärgårdsbyar vaknar till liv på sommaren då stuggäster och turister kommer ut till holmarna. Turismen har bidragit till att upprätthålla traditionella näringar och hantverk.  

Finländarnas unika kontakt med naturen syns i skärgårdens byggnader, råvaror och fritidssysselsättningar. 

 Stugor står på en gräsplan vid stranden.
Ett idylliskt stuglandskap i Kalajoki.

Koppla av i naturen

Stugliv är ett av finländarnas favoritsätt att koppla av i naturen. Hyresstugorna har varierande komfortnivå, men det viktigaste är att det finns bastu och att stugan ligger på ett fridfullt ställe nära naturen.  

Det är lätt att glömma bort vardagens bekymmer och stress när man sitter på bryggan och kroppen fortfarande är varm efter bastun. Då kan man idka lite finländsk meditation: blicka ut mot horisonten i sommarnattens tystnad. De första stjärnorna tänds på himlen och någonstans i fjärran galar göken.  

En båttur är det bästa sättet att uppleva äventyr till sjöss

Det är lätt att njuta av havsatmosfären när man är ute med båten. Längs kusten ordnas många kryssningar till populära öar. På många orter finns också hyres- och taxibåtar med vilka man kan åka ut till mer avlägsna destinationer. 

Ute till sjöss gungar båten på vågorna och vinden blåser iväg stadslivets stress och brådska. Beroende på sjögången och vädret kan båtturen antingen vara avkopplande eller spännande, men havet ger en känsla av äventyr även på kortare turer. Kan det vara så att vi föds med en längtan ut till havs?  

 Ett sälhuvud sticker upp genom ytan.
Nyfikna sälar kommer visar sig ofta för dem som rör sig ute till havs.

Skärgården bjuder på fiskarbyarnas romantik och vinande vindar i skonarens segel

Kustens långa och färgstarka historia ses fortfarande i de många kulturarvsobjekten. Vid ett gammalt fisketorp kan man nästan höra fiskaren berätta sina historier när han sitter och lappar sitt nät, och på ängarna betar fortfarande boskap som håller det traditionella landskapet vid liv.  

Utsikten som breder ut sig från fyrtornet är nästan oförändrad och ställvis kan man ännu se träbåtar som tillverkats med traditionella metoder och båtbyggarkunskaper. På vissa båtar, som ännu har tjärdoftande däck, kan man uppleva gångna tiders stämningar.  

 Ett vitt fyrtorn mot en blå himmel. Toppen av tornet är klarröd
Marjaniemi fyr på Karlö tecknar sig vackert mot en djupblå himmel.