Båtliv är glädje av att resa

När båten lämnar hamnen, pekar fören mot större eller mindre äventyr. Oavsett om din båt är en liten öppen motorbåt, en fartfylld långfärdssegelbåt eller farfars gamla fiskarbåt av trä, erbjuder Finlands varierande kust och mångsidiga skärgård sevärdheter från vårbrytningen till de första isarna.


Båtliv är en aktivitet som passar hela familjen. Den erbjuder en livslång möjlighet att lära sig mer om vädret, naturen, sig själv och medresenärerna. Båten och landskapet omkring bildar en liten mikrokosmos där världens bekymmer blir bortglömda och människan kan vara närvarande med alla sina sinnen. När motorn byts ut mot segel, får seglaren njuta av ett ljudlandskap som ständigt förändras: vågornas brus i fören, vinden i håret och de klagande lätena från havstrutar i fjärran. 

Det sägs att havet binder samman människor för livet. Gemensamma stunder till sjöss förenar oss på ett unikt sätt. 

 En segelbåt glider på det spegelblanka havet.
Segling är en livsstil.

Årstidernas växlingar ger båtlivet rytm

I Finland är båtsäsongen kort och intensiv. Det känns som om den alltid slutar för tidigt, men den erbjuder ändå en enorm mängd stämningar av olika slag.  

Våren kryper långsamt in i skärgården för att färga lövträden gröna, samtidigt som folk på fastlandet redan går i sommarkläder. På våren är skärgården full av ljud då flytt- och sjöfåglarna befolkar skär och vatten. Det är dags för parning och bobyggnad. 

Snart följer ljusa sommarnätter, solvarma klippor och gästhamnarnas glada rop. För ett ögonblick är hela skärgården full av semesterfirare på gott humör, och det verkar som om befolkningen i de små skärgårdsbyarna ökar till det tiofaldiga. 

Skärgården tystnar när skolorna börjar. Några lyckliga får njuta av de mörknande, varma kvällarna på havet i augusti. När hösten har kommit bär kusten och skärgården färgglada höstfärger och det varma havet håller kölden på avstånd. Det bästa på hösten är de stjärnklara nätterna, som bäst kan åtnjutas till sjöss medan städernas ljus kvarstår i horisonten.  

 Solen sjunker bakom horisonten på det öppna havet. Avlövade träd på stranden står mörka mot den mörknande himlen.
I båten är varje dag en ny upplevelse.

Skärgården är full av stigar, besöksmål, tjänster och oändliga upplevelser

Finlands kustlinje har en längd på mer än 46 000 kilometer. På kusten finns över 73 000 öar och vid sydvästra kusten ligger den största sammanhängande skärgården i Europa. Således en hel del för båtförare att utforska! 

Vår skärgård är full av olika typer av hamnar. Det finns utflyktshamnar, servicehamnar och gästhamnar samt fem marina nationalparker, var och en med sin särskilda karaktär. I hamnarna erbjuds båtfolket mångsidiga tjänster från sotiga lägereldsplatser till restauranger med vita borddukar, förtöjningsplatser för natten, inkvartering, utedass, tömningspunkter för septiktankar och möjligheter att fylla på båtarnas proviantlager och bränsletankar. 

Den mångsidiga kusten och varierande skärgården bjuder på möjligheter från korta dagsturer till månadslånga färder. Och det bästa är att Östersjön har kontakt med världens oceaner genom danska sunden. Den som vill kan segla över havet till andra sidan jorden. 

 En motorbåt ligger på grunt vatten vid stranden. Två människor sitter på sandstranden bakom båten. Himlen är molnfri.
Båten ger dig friheten att utforska de otaliga öarna utanför kusten.

Det är lätt att inleda båtlivet med en navigeringskurs

För att pröva på båtliv i Finland behövs inte nödvändigtvis en egen båt. Man kan följa med en vän eller släkting, fråga efter båtsällskap och sjöfärder på sociala medier, gå med i ett båt- eller seglingssällskap eller hyra en båt, med eller utan skeppare. 

Båtlivet kräver välfungerande utrustning, kunskaper, insikter och sunt förnuft. Det lönar sig att utbyta erfarenheter med andra båtförare, öva och pröva sina kunskaper och färdigheter i praktiken och modigt be om hjälp av dem som har mer erfarenhet. 

Medborgarinstitut och segelsällskap ordnar navigerings- och båtförarkurser baserade på teori och praktik. På dem kan nybörjaren fördjupa sina kunskaper om sjöfart, navigering och hantering av båten. 

Gott sjömanskap ett måste

Båtförare ska alltid iaktta gott sjömanskap. Visa respekt för andra båtförare, undvik olyckor in till det sista, förutse situationer och ta hand om båten, de andra i båten och den känsliga havsnaturen. 

Och alltid när vi möter andra båtar ute till havs, hälsar vi glatt på varandra genom att vinka med ena handen. Båtlivet och att vara till sjöss är vår gemensamma glädje! 

 Två personer sitter i båtfören. Hotande moln tornar upp sig i horisonten.
Den som är med båten ute till sjöss måste ta hänsyn till vädret.

Båtliv på Åland erbjuder unika upplevelser

De otaliga vackra vikarna och tusentals öarna i den åländska skärgården väntar på sina besökare. Det finns ingen risk för trängsel. Den som rör sig med båt får ofta vara helt ensam på öppna havet. Fastlandsfinland och Sverige ligger nära, men är ändå tillräckligt långt borta för att ge känslan av äventyr till sjöss. 

Den åländska skärgården ligger mitt i Östersjön och i världens största skärgårdsområde. Det finns nästan 7000 öar i denna unikt vackra övärld. Den mångsidiga naturen bjuder på upplevelser från den inre skärgårdens frodiga grönska till den yttre skärgårdens röda granitklippor. 

Efter en lång seglats kan du fylla på både båtens och manskapets reserver i någon av de många gästhamnarna, till exempel på Kökar, Föglö eller Eckerö. Ofta finns det också butiker och restauranger på promenadavstånd. Sjöfartsstaden Mariehamn har naturligtvis det största utbudet för båtfarare - utmärkt service, restauranger av olika slag och nattliv. 

Praktiska instruktioner för båtförare i åländska vatten

Det finns gott om plats för alla på farlederna. Kom ändå ihåg att prioritera stora båtar, kryssningsfartyg och skärgårdsfärjor. Håll ett öga på den tunga sjötrafiken. Observera vad som händer bakom dig och kom ihåg fartygsrutterna. 

Allemansrätten och -skyldigheterna gäller på Åland, men det finns begränsningar. Åland tillämpar internationella sjöfartsregler men observera att enheten för hastighetsbegränsningarna är km/h. 

Enligt finsk lag får toalettavloppsvatten inte släppas ut i havet. Båtar som rör sig på Ålands och Finlands territorialvatten ska kunna tömma septiktanken genom däcket. De flesta gästhamnar på Åland har sugavlopp för septiktanktoaletter. 

Om det sker en olycka till havs, ta kontakt med sjöräddningen på Åland genom att ringa sjöräddningens nationella nödnummer 0294 1000 eller till det allmänna nödnumret 112. 

 Solnedgång. Det lugna vattnet återspeglar de sista solstrålarna.
I bra väder kan man stanna upp för att njuta av tystnaden i naturen.