Östersjön är ett intressant forskningsmål
Forskningen ger oss hela tiden ny information om havet och dess invånare. Så här lär vi oss så småningom hur havet fungerar och hur vi själva påverkar det. På så sätt kan vi ta hänsyn till havet i det vi gör och ta hand om det så att det mår bra eller åtminstone bättre.
Eftersom Östersjön är rätt väl utforskad börjar vi vara på det klara med hur de förändringar som människan åstadkommer påverkar havets ekosystem. Ändå kan vi inte sluta forska nu. Nu behöver vi få reda på nya saker, till exempel hur Östersjön i framtiden kan reagera på klimatförändringen.
Provtagning och modeller
Havsforskning kan gå till på många olika sätt. Forskare som studerar grunda stränder och havsvikar är ofta ute och tar prover, till exempel från en liten båt eller genom att själv dyka ner i vattnet. Ute på öppna havet tar man i allmänhet proven nere på djupt vatten, dit det skulle vara svårt eller omöjligt att dyka. Då behövs större forskningsfartyg som Aranda, forskarnas bästa hjälpmedel när det gäller forskning ute till havs.
Forskarna på Arandra dyker sällan själva ner i vattnet utan tar upp prover med en mängd moderna redskap. Aranda tar varje år prover långt ute på Finska viken, Ålands hav och i Bottniska viken. Aranda har också gjort expeditioner till Norra Ishavet och en gång till och med besökt Antarktis.
En havsforskare kan också arbeta i ett laboratorium och till exempel ställa i ordning akvarier med förhållanden som liknar förhållandena i havet. Skillnaden är att akvarieförhållandena också kan ändras när man vill, så att man får reda på hur en viss förändring påverkar allt som lever i havet.
Ett tredje sätt är att studera havet via datorn. När man samlat tillräckligt fakta kan man använda dem som bas för modeller av till exempel havets tillstånd. Modeller som bygger på tillräckliga mängder data kan hjälpa oss att beräkna till exempel hur havet kan förändras i framtiden.
Forskarna utvecklar också hela tiden nya metoder. Två sådana är videofilmning under vattnet och fjärrkartering. Fjärrkartering betyder att man studerar havet med hjälp av satellitbilder.
Östersjön övervakas hela tiden
Finland och de andra Östersjöländerna följer regelbundet upp hur havets tillstånd utvecklas. Det här innebär att man en eller fler gånger per år åker ut till bestämda provtagningsstationer och tar vattenprov från dem. Så här får vi veta om situationen förändras från år till år och till exempel hur årstiderna påverkar havets tillstånd.
Provtagningen gäller vattnets fysikaliska egenskaper, till exempel siktdjup, salthalt, temperatur och syrehalt. Man tar också biologiska prov på växt- och djurplankton, bottendjur och fisk. En del prov förs till laboratoriet för att analyseras vidare.
Regelbundna prover av många olika slag ger oss en bättre uppfattning om vad som händer i havet. Forskarna har till exempel märkt att bottendjuren minskat under de senaste åren. Det kan förklaras med hjälp av andra prov som visar att också syrehalten i djupvattnet sjunkit. När en sådan här uppföljning fortsätter under tiotals år lär vi oss om de långvariga förändringar som sker och om hur vi själva påverkar dem.
Undervisningsmaterial: forskning