Avkopplande fritid i naturen
Stuglivet tillhör traditionellt finländarnas semesterfirande. Många åker ut till stugan för ett veckoslut eller över sommaren, för att tillbringa tid med familj och vänner eller för att koppla av ensam. Stugan fungerar som bas för fisketurer och bär- och svampplockningsturer, som övernattningsställe under en vandringstur och som ett tryggt tillhåll vid dåligt väder. Stugan ligger i naturen, ofta vid ett vattendrag, och bastubad och simmande är en vanlig del av stuglivet.
Man kan tillbringa tid på stugan året runt – på sommaren kan man simma, syssla i trädgården, vandra och plocka bär, på hösten kan man plocka svamp och beundra de färggranna löven på träden, på vintern kan man åka skidor och bränna levande ljus, och på våren kan man följa med hur naturen vaknar ur sin vinterdvala, skåda fåglar och leta efter vårens första tussilagor.
Stuglivet är som att återvända till sina rötter
Den finländska stugkulturen uppstod på 60-talet som en följd av urbaniseringen. Folk som växte upp på landsbygden och flyttade till stadsförorter efter arbete saknade den fridfulla naturen som motvikt för jäktet i de snabbt växande städerna.
I början var stugorna ofta mycket enkla. De var sällan utrustade med rinnande vatten eller elektricitet, eftersom stugorna ofta byggdes på billiga tomter i skärgården eller på avlägsna sjöstränder. Gamla möbler och prylar som inte längde behövdes hemma fördes ut till stugan. Det viktigaste var naturens lugn och den jordnära livsstilen som var bekant för många från barndomen.
Det moderna stuglivet är mångsidigt
I dag finns det lika många sätt att fira semester stugan som det finns stuggäster. En del föredrar fortfarande det asketiska stuglivet utan teknologi. För andra är stugan ett andra hem som vistas största delen av året. Stugorna är utrustade efter användarnas behov, allt från lyxstugor med maximal komfort till ödestugornas praktiska enkelhet.
Stugan är till för sysslor och avkoppling
De mest populära stugaktiviteterna kan lekfullt delas in i två kategorier: sysslor och avkoppling. Att ligga i hängmattan, läsa en bok, observera naturen och vädret, fiska, bada bastu och att njuta av maten och sällskapet hör till avkopplingskategorin. Att hugga ved, bygga terrass, rota i grönsakslandet, laga mat och renovera båten är sysslor. Ute på stugan kan man varva avkoppling med snickeri och olika sysslor där du ser framstegen i ditt arbete och får en känsla av framgång.
Ute på stugan är livet enklare. Var och en kan njuta av stuglivet på det sätt som känns bäst utan prestandamål eller it-systemreformer.
Många sätt att fira stugsemester på Åland
Att skaffa sig en egen stuga på Åland kan vara en lång process för dem som är hemma från annanstans. Däremot är det lätt att hyra en stuga såväl på Ålands huvudö som i den åländska skärgården. Det finns stugor att hyra i lugna ödemarksmiljöer, livliga stugbyar eller till och med stugor som ligger på en alldeles egen holme.
Man kan hyra en stuga för några dagar, för ett par veckor eller för hela semestern. De flesta stugor ligger vid vatten och är utrustade med båt, brygga och bastu. I skärgården erbjuder stugan möjlighet att simma i havet, ta båtturer till den historiska skärgården och njuta av de fantastiskt vackra solnedgångarna.
Stugor på Åland är populära särskilt bland barnfamiljer om sommaren. Under hösten, våren och vintern trivs sportfiskare och naturfantaster i de vinterombonade stugorna på Åland.
Kom ihåg att boka din stuga i god tid! Under sommarmånaderna, från midsommar till mitten av augusti, brukar de flesta stugor vara bokade långt i förväg.