Fritidtill sjöss är alltid en upplevelse

Havsvinden friskar upp tankarna och piggar upp sinnet. Havet är aldrig sig likt, men samtidigt står det för någonting uråldrigt och bestående. När vågorna slår mot strandstenarna och vita moln rör sig över himlen är det lätt att glömma vardagens bekymmer och brådska. Våra förfäder stod här och blickade ut mot samma horisont som jag.

Sommardagen är varm, och det är skönt att ta sig ett uppfriskande dopp i havet. Småfisk pilar fram och tillbaka i strandvassen, och en modig dagslända sätter sig på bryggan för att vila ut vingarna. Inte ett moln inom synhåll. Snart skulle det smaka med en smörgås eller en glass, men det är ingen brådska. Det är ju sommar.  

En stilla, mörk natt på havet i augusti. Stadens ljus försvinner i aktersvallet, stjärnhimlen glittrar som ett band av diamanter och den bleka månskäran lyser i horisonten. Ibland lyser norrskenet upp himlen med sina spöklika flammor. Porten till högan nord.  

På havet är vinden aldrig långt borta, även när det är stiltje. Bris, kuling, storm – om inte just nu, så om ett ögonblick.  I den vindstilla tystnaden på havet hörs ekot av det som inte längre finns. Stiltjen är högtidlig och full av ro. Det är som om tiden stod still. Det spegelblanka havet återspeglar den blåskimrande himlen. Hur stort är inte havet! 

När det stormar, visar havet sin kraft. Vinden piskar upp vågtopparna till skum och snålblåsten bär iskallt stänk med sig. Fartyget kränger i sjögången, vågorna vräker ned på däck. Nu gäller det att vara på sin vakt. Även den erfarne sjömannen känner suget i maggropen när stäven sjunker ner i en vågdal.  

Östersjön har någonting för alla

Havet erbjuder någonting för oss alla. Naturupplevelser när den milda brisen får vassen att vaja, sommarglädje med bad i varma strandvatten, en läcker middag i ändan på fiskelinan, ett äventyr med vågor kluckande mot fören.

På den här webbplatsen hittar du samlad information om de flesta fritidsaktiviteterna på Östersjön med presentationer och användbara länkar för både intresserade och hobbyister. Vad kan Östersjön erbjuda dig?