Suomen rannikon viehättävät saaristot ja lahdet tarjoavat upeat puitteet melontaharrastukselle. Meloessa näkee luonnon ainutlaatuisesta näkökulmasta ja pääsee kulkemaan kapeikoista, jonne veneillä ei ole mitään asiaa. Saariston syövereistä ja kaislikon lomasta voi löytää seikkailun lumoa, jossa arki unohtuu.
Rannikolla on paljon erilaisia melontakohteita
Melonnassa reitit ja matkojen pituus on helppo suunnitella oman osaamisen ja vapaa-ajan mukaan. Saaristoon voi aloitteleva harrastaja lähteä muutamaksi tunniksi tyynellä säällä, tai kokemuksen karttuessa useamman päivän reissuille tuulisillakin keleillä.
Rannikon kaupungeissa voi vuokrata käyttöönsä kajakin taikka kanootin ja kunnat ja virkistysalueet tarjoavat melontaan sopivia alueita ja reittejä. Kuitenkin myös kauempana sivistyksestä on palveluita meloen liikkuville luonnonystäville; välineiden vuokrauksen lisäksi kansallispuistoissa on käytettävissä esimerkiksi autiotupia ja tulentekopaikkoja sekä paikoittain järjestettyjä melontaretkiä.
Erityisesti Merenkurkun maailmanperintöalueella ja Saaristomeren kansallispuistossa on melojalle aina uutta nähtävää ja koettavaa!
Melontaan kannattaa varustautua huolella
Kajakin tai kanootin pohjalla kulkevat helposti teltat ja ruoat viikonkin reissuun saaristossa. Vesivarastojen täydentämiseen usean päivän retkillä tulee silti varautua. Perheen pienimmät pääsevät kätevästi kyytiin kaksikkokajakkiin tai avokanoottiin. Muista kesäretkillä myös aurinkosuoja ja hyttyskarkoite!
Sopiva kulkupeli riippuu retkikohteen vesistöstä. Avokanootti sopii tyynille säille ja suojaisiin merenlahtiin, kun taas selkävesien aallokossa päältä suojatumpi kajakki on parempi valinta. Kajakeissakin on eroja: koskikajakit ovat lyhyempiä ja ketterämpiä kuin retki- ja merikajakit.
Tavarat kannattaa myös pakata vedenpitävästi -rapatessa roiskuu ja merellä sitäkin enemmän! Myös suven mentyä ja hallan hiipiessä maille voi vielä lähteä mukavasti vesille kuivapuvun suojissa.
Melontakurssilla oppii turvallisuudesta
Melonnan aloittamiseen ei tarvitse käydä kursseja, mutta melontatekniikoista, perusvarustuksesta ja turvallisuusnäkökulmista kiinnostuneille on tarjolla kursseja. Melontaseurat sekä Metsähallituksen ja kansallispuistojen yhteistyöyritykset järjestävät melonnan alkeiskursseja.
Kuten aina retkeilyssä, ensiapu- ja navigointitaidot ovat ensisijaisen tärkeitä. Vaaratilanteita syntyy melonnassa yleensä liukkaille kallioille rantautuessa ja kanootteja ja kajakkeja nostellessa. Lue lisää melonnasta!